Народно читалище „Съгласие-1890”- гр. Каварна

suglasie1.jpg

Народно читалище „Съгласие-1890” е основано през 1890 г. и е най-големият културен център в Община Каварна.

Читалищната библиотека съществува още от основаването на читалището и разполага с 54 719 тома разнообразна литература,между която универсални и много ценни издания.Библиотеката,обособена в два отдела – за деца и за възрастни, разполага с 12 компютърни работни места за читатели,безплатен интернет,компютърна и размножителна техника,осигурена по проект „Глоб@лни библиотеки”.Библиотечният екип разполага с автоматизирани библиотечни софтуери,които улесняват работата и обслужването на читателите.Екипът в библиотеката целогодишно провежда културни мероприятия – изложби и представяне на книги,беседи,лектории и презентации за своите посетители и читатели.

Читалището е организатор и домакин на много мероприятия – концерти,театрални постановки,изложби и др.

От 1998 г. читалището е организатор и домакин на Театрални празници на любителските тетри,прерастнали в Национален театрален фестивал на любителските театри с международно участие.Фестивалът се провежда под егидата на кмета на общината и със съдействие на Министерство на културата.Ежегодно в началото на м.юни в гр.Каварна пристигат над 350 любители актьори на всякаква възраст,за да представят пред публика и професионално жури своите театрални спектакли.

Художествена самодейност – състави и школи:

Фолклорен танцов ансамбъл "Бизоне” има дългогодишна история. Обновен през 1996г. От 2015 г. ансамбълът е ,,Представителен”. В своя богат репертоар включва танци от различни етнографски области -Добруджа,Северна България,Тракия, Шоплука и Пиринския край. Ансамбълът участва в много концерти и фестивали в страната и чужбина – участия в Международен фестивал в гр. Гелеен, Холандия, Международен фолклорен фестивал в Егер, Унгария, Международни фестивали в градовете Кортона и Агридженто – Италия, Международен фестивал в Чопак – Унгария, участие в Международен фестивал в гр. Афионкарахисар – Турция, Международен фолклорен фестивал във Виходна – Словакия и много други. Ансамбълът е гордост за град Каварна.

Детски фолклорен танцов ансамбъл „Бизоне” наброява около 80 деца на възраст от 7 до 16 год. Сформиран е през 2002 г. От 2015 г. ансамбълът е „Представителен”. Децата са носители на многобройни награди от участия във фестивали в България и чужбина. В своята богата програма включват танци за Лазаровден, Коледа, Сирни Заговезни, Кукери и др. Носители са на GRAND PRIX на Международния фестивал „Веснушка” в гр. Щербинка – Русия, GRAND PRIX на Международния фестивал в гр. Балатонфюред – Унгария, концерти в гр. Чифликкьой – Турция, гр. Чопак – Унгария, градовете Наводари и Бабадаг – Румъния, Първа награда от фестивали в гр. В. Търново и гр. Балчик и много други. Децата работят с огромно желание за съхранението и развитието на българския фолклор.

Вокална академия „Каварна” е създадена през 2012 г. за работа с деца в област поп, рок и джаз пеене. Младите певци участват в Национални фестивали и всички градски и общински мероприятия.С награда от фестивал на испанската песен „Абанико”, гр.София. През 2015г. те реализират музикален спектакъл по музика на Стефан Димитров „Славните котета”, с който печелят първа награда в Международния фестивал „Приятели на България” – КК „Албена”, на Десети Ученически Театрален Фестивал „Климен Михайлов” – гр. Русе – Награда за най- добър детски спектакъл и най – добра детска роля.

В неформална и приятелска среда, в академията се усвояват основните правила в пеенето, разучават се забавни и възрастово подходящи песни.

Младежко Театрално Студио „Зеници” обновява своята дейност през 1999г. и приема името „Зеници”.Обхваща ученици на възраст от 9 до 19 г. През последните години негов ръководител и режисьор е Димитър Еленов.

По–известни реализирани постановки са : „Чайката Джонатан Ливингстън” по Ричард Бах, „ Приказки за малки и големи” по Х. Кр. Андерсен, „Морско синьо” от Валери Петров, „Снежната кралица” по Х. К. Андерсен. Носители на награди от фестивалите „Златната рибка”-Варна , „Сцена край морето”-Поморие и „Приказка за теб” – гр. Варна.

Читалищен Театър „Проф. Гочо Гочев” е създаден през 1880 г. Има дълга и красива история. Изиграни са стотици постановки, дело на известни режисьори с талантливи изпълнители. Театралния колектив е носител на орден „Кирил и Методий” – I – ва степен. Съставът работи с известни режисьори , като Маргарита Тихинова, Петър Александров, Красимир Ранков, Димитър Еленов, Злати Златев и др. В репертоара се вписват именити български и чужди класици, като Ст. Л. Костов, Димитър Димов, Йордан Радичков, Иван Радоев, Молиер, Карло Голдони, Фр. Г. Лорка и др. Носител е на много награди и отличия от различни фестивали в България и чужбина.

Детска Музикална Школа – Народно Пеене е създадена през 1998 г. Преминава през Фолклорна Формация до Детски Народен Хор „Шарено Коланче”. Децата са на възраст от 7 до 14 г. Участват в празнични програми и концерти в града и Общината. Хорът е носител на много награди и отличия на фестивали в гр. В. Търново, „Орфеево изворче” в гр. Стара Загора, „Фолклорен изгрев” –Варна,”Песни и танци от слънчева Добруджа- с. Дебрене, „Кехлибарен грозд”- с. Лозен и много други. Децата влагат много труд и желание в своята дейност.

Женски Народен Хор - дамската формация е създадена през 2009 г.. Наброява 18 жени, на възраст от 30 до 70 г., които участват в многобройни фестивали като Балкански фолклорен фестивал в гр. В. Търново, Европейски шампионат по фолклор в гр. Несебър, фестивал ,,Евро –фолк”-гр. Приморско,събор в с. Ситово и др. Имат богат репертоар от автентичен и обработен български певчески фолклор.

Клуб за възстановителна гимнастика е безплатна форма за пенсионери. Участниците се занимават с упражнения за здраве, бодрост и дълголетие.

Група „Здрав дух в здраво тяло” – гимнастика за тонус, практики и релакс. Гимнастиката подобрява стойката на тялото, премахва стреса от ежедневието.