Детска градина „Радост” - гр. Каварна

13248570_1598790057097768_7498982752726733075_o.jpg

Детска градина „Радост” - гр. Каварна е открита на 28.05.1980 г. Построена е на площ от 7 дка., с озеленен двор, оборудвани детски площадки и открит детски басейн. Сградата е специално строена за детска градина и отговаря на най-съвременните изисквания. Тя е изцяло газифицирана и разполага с изключително модерна и съвременна кухня.

В детската градина се работи по утвърдени програми от МОН за възпитание и обучение на децата от 2 годишна възраст до постъпването им в първи клас. Възпитателно-образователната работа е съобразена с държавните образователни изисквания за предучилищно възпитание и подготовка за училище. Осъществява се чрез образователните направления – Български език и литература, Математика, Околен свят, Изобразително изкуство, Музика, Конструиране и технологии, Физическа култура. Децата с радост и удоволствие участват в празници и развлечения — Коледа; Баба Марта; Великден; тематични тържества.

Сградата е предназначена за шест групи и разполага с шест занимални, спални, съблекални, сервизни помещения и оборудвани офиси.

Детската градина разполага с просторен физкултурен салон, в който се провеждат заниманията по физическа култура, игри и разнообразни спортни прояви, както и със зала за естетическо възпитание с всички необходими музикални инструменти, аудио и видеотехника, богата фонотека, много кукли за куклен театър и разнообразни костюми.

От 28 години в детската градина работи школа за народни танци, а от 15 години – школа по изобразително изкуство, които се ръководят от професионалисти в съответната област. В детската градина децата изучават още школи по „Детска йога”, „Народно пеене“, „Футбол”, „Английки език”, „Руски език”,Спортни танци”, в децата от ДГ “Радост” успешно се изявяват и печелят призови места в различни области – спорт, изобразително и танцово изкуство, пеене. Нуждаещите се от логопедична и помощ деца, два дни в седмицата имат занимания с високо квалифициран специалист, който идва в детската градина.Детската градина работи и с психолог. С богата си и уютна материална база, детската градина е приказен дом за нашите деца. Създадени са условия за пълноценно детство, равен старт на всяко дете, емоционално благополучие и целенасочена предучилищна подготовка за успешна реализация в училище.

На разположение на всички работещи е методичният кабинет – богат и непрекъснато обогатяващ се с нагледни материали, дидактични игри, художествена литература, методични помагала. Във всички групи и кабинети има компютри.

Един от основните акценти в работата на детската градина е формирането на екологична култура у децата, чрез участието си националната програма „Екоучилища".

Много успешно Детска градина „Радост“ работи с родителите.

undefined

Детската градина участва в различни проекти, като „Шанс за всяко дете”, ”Училищно мляко „ и „Училищен плод” и др.

Много са престижните грамоти и отличия за постигнати резултати на децата от детската градина –завоювани призови места от Национален музикално фолклорен конкурс „Орфеево изворче”; грамоти за постижения от изложби на детски рисунки; Диплом за участие в Общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето”, Сертификати и грамоти за отлично представяне на Екохепънинг „Ние искаме „зелено” бъдеще за планетата земя!”, „Фолклорен събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”, Фолклорен конкурс надпяване и надиграване „Северняшки славеи”, „Бързи, смели, сръчни”- спортни състезания, празници на фолклорното изкуство „Като жива вода”- Суворово.

В детската градина работят високо квалифицирани, отговорни и всеотдайни работници и служители. Ежедневната им работа е свързана с постоянство, радост и любов към децата и в името на децата, за да могат те да се научат:

- да са вежливи, дружелюбни, отзивчиви, любознателни;

- да са самостоятелни;

- да бъдат честни и искрени;

- да бъдат постоянни и упорити;

- да са толерантни;

- да се научат да си взаимодействат с връстници и възрастни;

- да се научат да спазват основни хигиенни изисквания за хранене и личен тоалет;

- да свикнат да спазват дневен режим;

- да проявяват грижовност, доброжелателност, разбиране и съобразяване с груповите норми;

- всяко дете да намери своето място в обществото и др.

Днес ДГ „Радост” е всичко, което родителите могат да пожелаят за своето дете.

В Детска градина „Радост” има шест групи, всяка със свое име и облик.

Група „Делфинче”

В заливчето често играе си делфинче,

телцето му проблясва във сребърно и синьо.

Подскача то и за другар ме вика,

какво ли да му кажа, аз много го обичам! /

Група „Калинка“

Малката калинка - алена картинка,

чу от ято птички, че е без лунички.

Скри се в треволяка и на глас заплака.

Уж е като мама, а лунички - няма.

Група „Детелинка“

С листенца три и четири зелени,

красива детелинка тук съм аз.

И нося щастие и радост

на всеки в труден час.

Група „Светулка“

Аз съм светулка - блещук, блещук

 в тъмното светя, ту там- ту тук.

Скитам на воля в гори и села,

аз съм фенерче с крила.

 

Група „Пчеличка“

Ние златните пчелички

със работните ръчички.

Виж от билки и цветенца

сбираме прашец в гърненца.

После си варим в пчелина

мед за цялата година!

 

Група „Звездичка“

Ще се вдигна на пръсти,

ще протегна ръчички

да докосна в небето звездичките!

Да ги пипна, да ги видя -

те са малки свещички

или хиляди детски очички.

 

Директор: Анастасия  Христова Димитрова

Адрес:

9650 гр. Каварна

ул. “Здравец” № 2

Телефон:

0570 85121

е-mail: radost_kavarna@mail.bg